torsdag den 7. februar 2013

Gode gammeldaws fastelavnsboller

Herhjemme er Silas syg på femte dag, så der er ikke så meget spændende at berette. Vi er mest bare indendøre og begiver os kun ud i kulden for at handle ind. Trænger snart til en god gåtur!

Men forrige weekend bagte vi nogle rigtig gode fastelavnsboller og dem kan jeg da lige dele en opskrift på, imens banditten sover.


Dej:

100 g. smør
25 g. gær
2,5 dl sødmælk
0,5 dl sukker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemomme
Hvedemel

Vanille Creme (som er fundet hos Mad og Venner):

1 æg
3 spsk sukker
1 spsk maizena
2 dl. sødmælk
Kornene fra 1 vanillestang

Fremgangsmåde:

Smelt smøret og lad det køle lidt af.
Opvarm sødmælken til den er lun og rør gær ud i den.
Tilsæt sukker og rør lidt mere.
Tilsæt det smeltede smør under omrøring.
Herefter kommer du lidt mel i væsken og derefter saltet.
Kardemomme kommes i og nok mel til at dejen lige akkuret slipper siderne af skålen (hvis du bruger en køkkenmaskine). Dejen skal kunne hænge sammen, men den skal være meget blød og smidig.
Dæk dejskålen og lad den hæve i 30-40 minutter.
Tænd ovnen på 200 grader.

Imens den hæver, laver du cremen.
Alle ingredienserne blandes i en gryde og varmes op til kogepunktet under konstant omrørering! Lad det småkoge (stadig under omrøring!) i et minuts tid til den tykner. Husk at den bliver lidt mere stiv når den bliver kold. Herefter lader du cremen køle lidt af.

Den færdighævede dej rulles ud til en stor firkant og du skærer 9 eller 12 firkantede stykker, alt efter hvor store du vil have bollerne. Læg en klat creme på hver firkant og fold hjørnerne ind over midten. Jeg penslede kanterne med lidt vand så de hang bedre sammen og ikke lod cremen sive ud i ovnen.

Lad dem hæve 20-30 minutter. Pensel dem med æg og bag banditterne på 200 grader i ca. 12-15 minutter afhængigt af din ovn. De skal være fine gyldne på toppen.

Når de er kølet helt af kan du evt. give dem en chokoladeglasur.
Udover cremen kan man naturligvis også give dem en klat marmelade eller chokolade ;-)

Det er helt bevidst at dejen er uden æg. De fleste opskrifter på fastelavnsboller, som jeg har prøvet, indeholder æg, men jeg synes at de bliver tørre og kedelige alt alt for hurtigt! Disse kan også sagtens spises dagen efter :-)

God næsten-weekend!

1 kommentar:

  1. Mums de ser gode ud :)
    Tror jeg vil prøve opskriften på søndag
    Kh Sabrina

    SvarSlet