søndag den 24. juli 2011

How to do - Lynet McQueen kage


Som lovet kommer her et forsøg på en how-to på Lynet McQueen.
Jeg bruger ikke specielle forme til mine kager. Har faktisk kun springforme og almindelige bageplader, så du behøver heller ikke investere i bil-form eller andet dyrt for at lave Lynet. Kagen var til 10-15 personer, men hvis du vil lave den større så er fremgangsmåden præcis den samme - bare lidt større ;-)

1. Bag 2 bageplader med din ynglingskage. Den må bare ikke være for skrøbelig og der skal helst heller ikke være nødder, chokolade eller andet i kagen, da den så bliver vanskelig at skære i den rigtige form. Her er det en god chokoladekage og du kan finde opskriften nederst i indlægget.

2. Når kagen er afkølet skærer du ca. 4 rektangler ud som nogenlunde svarer til den størrelse du vil have bilen i. Hvis kagerne er meget høje skal du bruge færre og hvis de er tynde skal du naturligvis bruge flere. Mine bunde var vist ca. 2 cm høje.

3. Læg kagerne sammen med et tyndt lag frosting eller chokoladeganache. (Se opskrift på chokoladefrosting nederest i indlægget.) Jeg brugte ikke et tykt lag flødefyld i denne kage, da det også ville gøre det svært at skære den til. Stil kagen på køl så din frosting kan stivle. Det vil forhindre kagen i at splatte sammen eller skride når du skal skære den.


4. Så skal kagen skæres til. Find nogle gode billeder af McQueen på google eller lån naboens legetøjsbil som jeg gjorde. Brug en god skarp køkkenkniv og skær lidt af gangen. Man kan altid skære mere af, men det er svært at sætte noget tilbage.

(Og så er det lidt hyggeligt at have Cake Boss til at køre på computeren imens man selv leger med kage!)

Kagen har jeg placeret på et drejefad som gør det hele lidt nemmere, men det er absolut ikke nødvendigt så hvis du ikke har et, så skal du ikke købe det.
Jeg skar som sagt lidt af gangen. For at få McQueens bløde racerformer tog jeg også lidt af i midten så den ikke blev så firkantet. Hjørnerne er også rundet af og jeg har skåret huller ind hvor dækkene skal sidde. Hvis du ikke har et godt øjemål så er det en god idé at klippe en cirkel på noget bagepapir som svarer til den størrelse du vil have dækkene i. Det kan både bruges til at få skåret hullerne nogenlunde lige store, men også når du skal lave dækkene.

5. Når du synes kagen har den rigtige form så skal den smøres op med en frosting, men placer den først på det fad, som den skal stå på. Jeg gav den først et tyndt lag frosting, hvilket kagenørder kalder "crumb coating", fordi man pakker krummerne inde. Så fik kagen en halv time i køleskabet og så gav jeg den endnu et lag som blev fint og jævnt. Det kan være vanskeligt at smøre kagen pænt op med kun ét lag og det gælder især hvis du ikke er så trænet i det. Jeg fik desværre ikke taget et billede af kagen da den var smurt op.

6. Ælt den røde fondant i hænderne til den bliver blød og smidig. Rul den derefter ud. Jeg kan godt lide at rulle den ud på et stykke bagepapir og med min siliconekagerulle, men gør det du bedst kan lide. Du kan enten bruge maizena eller flormelis så fondanten ikke klistrer for meget, men brug så lidt som muligt da det får fondanten til at se støvet ud bagefter.
Dæk så kagen med den udrullede fondant. Start med at glatte den fra toppen og lidt af gangen ned. Hvis fondanten begynder at ligge sig i folder skal du forsigtigt løfte ud i stykket ved siden af folden imens du presser ned hvor folden er. (Det lyder sært, men jeg håber det giver mening når du står med det.)
Skær det overskydende fondant væk. Det er nemmest at bruge en pizzaskærer for den trækker ikke i fondanten. Skub kanten ind under bilen.


7. Lav detaljerne i fondant. Jeg klippede først et udkast i papir som jeg så kunne holde op på bilen og se hvorvidt de passede. Det kan kan man ikke rigtigt med fondant da det sidder fast når det rører noget andet fugtigt fondant.


Derefter brugte jeg skabelonerne til at skære fondant-pynten ud i den rigtige størrelse.

(De første øjne jeg lavede så ondskabsfulde ud så jeg blev nødt til at lave nogle nye. Det kan tage noget tid at finde det rigtige udtryk, men det er tiden værd. Det er ærgeligt at bruge lang tid på en kage og så sjuske med detaljerne for det er dem som gør forskellen.)

Du kan bruge en lille bitte smule vand som lim når du skal sætte pynten fast på bilen, men det skal bare være fugtigt og ikke vådt!

Rust-eze reklamen på kølerhjelmen er et stykke fondant og teksten er skrevet med royal icing (se opskrift nederst i indlægget) hvor jeg tilsatte lidt gul pastafarve.

Lynene på siden og 95 i toppen er penslet løst med en rød dust-farve.


8. Når alle detaljerne er påsat skulle du gerne have en en McQueen som ser nogenlunde således ud:

9. Jeg gjorde dog også kagen skinnende ved at spraye den med PME Edible Glaze Spray. Det giver et rigtig fint finish til bilen, men det er dyrt og absolut ikke nødvendigt.


Og det endelige billede er selvfølgelig taget i "photostudiet" som alle de andre ;-)

Skriv endelig hvis du har flere spørgsmål eller hvis der er noget jeg ikke har forklaret godt nok.

OPSKRIFTERNE

Chokoladekagen (min yndlings chokoladekage!)

250 g. mel
1 tsk. natron
225 g. sukker
50 g. kakao
2 tsk. vanilesukker
1,25 dl. mælk
1 dl. olie
2,5 dl. yoghurt naturel
1 æg

Tænd ovnen på 200 grader.
Bland alle de tørre ingredienser i en stor skål.
Pisk alle de våde ingredienser sammen i en anden skål til det bliver en ensartet masse.
Hæld de våde ingredienser over i skålen med de tørre og rør forsigtigt rundt indtil massen er jævn.

Portionen svarer til en lille bageplade eller til en springform, men den bliver naturlivis højere hvis du bruger en springform. Bagetiden afhænger meget af formen og af din ovn, men herhjemme er det ca. 25 minutter hvis det er på en bageplade og 35 i en springform. Cirka! Stik en kødnål i kagen for at teste om den er færdig. Hænger der ikke noget kage fast når du tager den op, så er kagen færdig. Hvis kagen klistrer til nålen så skal den have lidt mere.
Opskriften fandt jeg engang på dk-kogebogen, men jeg har ikke længere det direkte link.

Ultimativ Chokolade Frosting:
9 dl. flormelis (ca. en pakke)
2,5 dl. kakao
180 g. blødt smør
1,25 dl. lun mælk
3 tsk. vanillesukker

Det hele piskes grundigt sammen. Hvis der er lidt tid inden du skal bruge det så opbevar det ikke i køleskabet da den så vil stivne og være umulig at arbejde med. Sæt den tildækket på køkkenbordet. Men hvis du først skal bruge den dagen efter så må den nok en tur på køl. Sørg dog for at tage den ud igen i god tid!
Opskriften er fundet på min-mave.dk's kageklub her.

Royal Icing:
1 bæger pastauriseret æggehvide
300 g. flormelig

Rør det sammen i en skål til det har den rette konsisten. Jeg har fundet opskriften hos Himmelske Kager og hvis du følger dette link så forklarer hun fint brugen af royal icing.

God bagning
Edith.

39 kommentarer:

 1. Et stort og flot stykke arbejde, du har lavet der. Der er ik noget at sige til, at det tager tid (og koster!)

  SvarSlet
 2. Ej, hvor er den sej! Jeg må huske opskriften, så jeg kan finde den frem til marts næste år, hvor min nevø bliver 3...
  Denne kage vil bestemt vække stor jubel! :)

  SvarSlet
 3. Wow... Det er noget af en opgave.. Tak for how to do siden.

  SvarSlet
 4. Du får det til at se så "nemt" ud... Hvis jeg går i gang med at øve nu, vil det forhåbentligt ligne en bil (McQueenvil nok være at sigte for højt) til Mads' fødselsdag i december... :o)

  SvarSlet
 5. Hold nu op, hvor er det bare cool, at du har lavet en DIY på denne kage -s- Jeg har 2 4 årige, der ville falde baglæns, hvis jeg lavede den til dem :D TAK!

  SvarSlet
 6. Fantastisk kage - min søn på 5 synes også den er rigtig sej:-)

  SvarSlet
 7. Hvor er den fin. Jeg troede at man skulle bruge en speciel bilkageform. Super DIY! Skøn blog du har!

  SvarSlet
 8. Fantastisk god How-to...glæder mig til at kaste mig ud i en lignende om et par weekender. Tak for det.

  Kh Jane

  SvarSlet
 9. Lone - Tak og ja det tager meget meget lang tid at lave de her kager. Det er heldigt at det også er sjovt ;-)

  Tenna - Ja gør endelig det! Jeg vil meget gerne se et billede af resultatet :-)

  Pia R - Ja det tager tid! Men det er jo sjovt!

  Pia (mom22boys) - Ha ha! Så er det jo med at komme igang! ;-) Skriv endelig hvis du har nogle spørgsmål.

  Heidi Clara - Super hvis du kan bruge den! Det kræver vist mest af alt en god tålmodighed :-)

  Marianne - Mange tak!

  Pernille - Ja man kan lave alt uden forme! Og tak :-)

  Jane - Dejligt at du kan bruge den! Jeg vil meget gerne se resultatet af dit arbejde, hvis jeg må :-)

  SvarSlet
 10. Så imponerende! Jeg skal altså prøve det en dag... Har overvejet et en-dagskursus hos Specialkøbmanden. Har du været på det? Eller er det selvlært?

  SvarSlet
 11. Super god "Hvordan?" du har lavet der!
  Jeg har endnu tilgode at lave min første 3D-kage. Har været lidt skræmt, men din gennemgang har faktisk beroliget mig lidt :-)
  Måske skulle du smide et link på opskriften ind? Eller selve opskriften..

  SvarSlet
 12. Laila- Nej jeg har bare lært det ved at kagenørde på internettet. Som så mange andre startede jeg på det imens jeg var på barsel ;-) Der er et rigtig godt kageforum på www.min-mave.dk hvor man kan få svar på alt. Desuden er youtube jo altid behjælpelig med diverse tutorials :-) Kurset lyder som en rigtig god idé! Kunne forestille mig at det var en god måde at få det afprøvet. Hvis du selv springer ud i det, kan du bare sende en mail hvis du skulle have nogle spørgsmål.

  Godte - Tak! Du vil da snildt kunne lave en 3D kage!
  Og du har ret mht. opskriften. Jeg tilføjer den lige til indlægget med det samme.

  SvarSlet
 13. Edith - Er du også på SCD? Kan ikke huske, om jeg har "set" dig der? :-)

  Ja, ja.. det kunne jeg måske nok.. men er lidt loren overfor det :-D

  SvarSlet
 14. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 15. Kan du tilføje størrelsen på din lille bradepande? Så kan man (og jeg) bedre vurdere, hvor meget dej, der skal til :-)

  SvarSlet
 16. Uh størrelsen... Jo øhm... Jeg brugte nemlig en stor bredepande og smurte dejen ud i en firkant så det passede nogenlunde med to rektangler til kagen... Puh jeg skal vist lære at være mere præcis ;-) Jeg tilføjer lige lidt ca. mål i indlægget!

  Jeg har lige oprettet en profil på SCD men det har drillet mig længe. Af en eller anden årsag mente de at min hotmailkonto var "spam" så jeg kunne ikke bruge den! Men nu har jeg oprettet med en anden adresse. Jeg var bare et fjols og kom til at oprette med brugernavnet DitteK. Et gammelt anonymt brugernavn, men det er jo fjollet for det skal da ikke være nogen hemmelighed at det er mig derinde! Ved dog ikke om jeg kan ændre det.

  SvarSlet
 17. Ja tak! Fascistisk præcision vil vi gerne bede om! :-D

  Du skal bare skrive til Janne (eller en anden admin) så ændrer hun dit nick. Jeg har også skiftet nick undervejs, da jeg havde lavet bloggen :-)

  SvarSlet
 18. Jeg har sagt det før, men siger det gerne igen: Du er intet mindre end genial til dette kagehalløj!!!!
  Det er virkelig en daglig inspiration at se på dine skønne kager.
  Tak for DIY på Lynet..
  Hilsen Heidi

  SvarSlet
 19. Flot how to do. Jeg har altid afholdt mig fra "Lynet"-kager, da jeg er overbevist om at det ville drille mig helt vildt. Er heldigvis heller ikke blevet spurgt :-)

  SvarSlet
 20. Så der fandt jeg min redning. Den er simpelthen så flot. Og det bedste sted hvor fremgangsmåden er beskrevet.
  Venlig hilsen Betina

  SvarSlet
 21. Hvad er fondant, som du bruger til at overtrække bilen med... er det marcipan??

  SvarSlet
 22. Hej

  Hvilken udstikker har du brugt til tallet?
  Jeg kan nemlig ikke finde nogle der er ret store...

  SvarSlet
 23. Hej super flot kage og god how to, men jeg kunne godt lige bruge et godt råd til hvordan du har lavet dækkene..er der også kage i dem...eller er det ren fondant.... (svar til Anonym jan 13, fondant er en sukkermasse man selv kan lave af skumfiduser eller købe færdigt, det er ikke marcipan) sidder lige og er ved at finde tingene frem så jeg kan prøve at lave en...har bagt kagen så nu kommer det sjove..men har aldrig prøvet at lave en bil kage..;O))

  SvarSlet
 24. Ups! Havde helt glemt at svare!

  Helle - Jeg har brugt nogle kageudstikkere som vi plejer at bruge til småkager. Det er et gammelt sæt og jeg kan desværre ikke huske hvor vi har købt det. Håber du har fundet nogle der passer.

  Gitte - Tak for svaret til den anonyme 14/1!
  Dækkene er bare ren fondant. De er ikke så store, så det ville ikke blive pænt at overtrække kage.
  God bagning :-)

  SvarSlet
 25. Det må da næsten blive mit næste projekt, dejligt med en guide så man kan lære lidt nyt :)
  Du kunne jo evt. kigge forbi min nye blog, der er ikke så meget gang i den endnu, men det skulle der jo gerne komme hen af vejen :)

  SvarSlet
 26. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 27. Hej Edith.
  Tak for din DIY, jeg lavede den til min yngstes 3 års fødselsdag igår, og det var et hit:) den er ikke så detaljeret som din, men jeg er nu alligevel stolt over min første 3D kage. Tak for god inspiration.

  SvarSlet
 28. vil gerne bestille en ;o)

  SvarSlet
 29. så lige du ikke tager imod bestillinger, du kunne ellers godt tjene stort på det der - SMUKT arbejde!

  SvarSlet
 30. hvor mange er opskriften til

  SvarSlet
 31. hejsa hvor meget fondant har du ca brugt 1 kg? mvh christina

  SvarSlet
 32. Den vil jeg prøve at lave. Godt nok som min første kage men det skal forsøges.

  SvarSlet
 33. spørgsmål.... hvor har du hittet skabelonerne til øjne, lyn osv... syntes ikke jeg kan finde nogen som rigtig dur :-(

  SvarSlet
 34. Hov undskyld! Jeg har da glemt at svare på indlæg i et stykke tid!

  PernilleSchnoor - Skønt at du kunne bruge det! :-)

  Fairfaks - Jeg har ikke brugt nogen skabelon men bare klippet delene ud i frihånd i papir først. Jeg havde en lille legetøjsbil ved siden af til at se hvordan den skulle se ud.

  SvarSlet
 35. Super flotte kager. Lige et spørgsmål. Hvor lang tid har du ca brugt på mcqueen kagen? Mange hilsner Anja

  SvarSlet
 36. hej igen.... kunne også godt tænke mig at vide hvor mange personer der er til sådan ca. en porton kage, og har du kun brugt en portion eller bagt 2... skal nemlig lave til 16 voksne og 10 børn..så tænker at jeg laver to kager en som kan være bund og som lynet så kan stå ovenpå...men så skal jeg jo lige vide hvor mange personer der ca er til i lynet...;O))) håber du kigger forbi din side hurtigt..;O)))))

  SvarSlet
 37. Hejsa... Super sej kage :-) Jeg skal kaste mig ud i det for første gang.... Spændene.. Hvor køber du fondant og diverse redskaber? Hvad har du brugt til at lave den sorte streg rundt om lygterne ?
  KH

  Mvh. Tina :-)

  SvarSlet
 38. Hejsa hvordan undgår man at vægten hviler på hjulene, hvis hjulene skal være i den rigtig højde...og hvilke gul pastafarve har du brugt og det røde fondant

  Mvh Nathalia

  Ps håber du når at svare mig for skal afleverer kagen fredag d.2nov

  SvarSlet